KOP, Branding & Website

KOP (kunstenaars ontmoetings plaats) bestaat nu ruim 10 jaar. Oorspronkelijk als kunstenaarsinitiatief opgericht, is KOP inmiddels uitgegroeid tot een gewaardeerde presentatie-instelling voor hedendaagse kunst en vormgeving die haar sporen verdiend heeft. KOP’s programma en projecten zijn laagdrempelig en de beleving van kunst en vormgeving staat centraal. Kunst en vormgeving zijn onderdeel van het dagelijks leven en KOP wil dat benadrukken door in projecten en activiteiten gebruik te maken van beeldtaal en thema’s die herkenbaar zijn voor het brede publiek. Sinds 2014 heeft KOP haar ‘vaste’ plek verlaten en gekozen voor een nomadenbestaan. KOP’s projecten vinden daarom plaats in de openbare ruimte en op locatie. Daarnaast zoekt KOP de ontmoeting online.

bron www.KOP.nu

De Opdracht

In de afgelopen jaren is KOP van koers veranderd, daarom was het tijd voor een nieuwe identiteit die dat op de juiste wijze vertegenwoordigt. Daarnaast was de online presentatie aan een opfrisbeurt toe.

logo-varianten-kop-1

De Oplossing

Het nomadisch bestaan is de nieuwe richting voor KOP. Waar voorheen een vaste exporuimte gebruikt werd, staat KOP nu steeds op een andere locatie en setting met verschillende mogelijkheden en kansen. De ontmoeting die gecreëerd wordt is altijd anders. Dit hebben we als uitgangspunt voor het logo genomen. We zijn hierbij op een dynamische vorm gekomen voor de O. Je ziet hierbij direct dat het dynamische element in contrast staat met de formelere letter. Hierdoor wordt het dynamische karakter van KOP in een statische wereld benadrukt. Omdat de K en de P wat statische vormen zijn suggereren we in het logo al dat kop een vrije geest in een statische werled, dat KOP een betrouwbare organisatie is, maar in de kern nog steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen en vooruitstrevende kunstenaars.

De O Als metafoor.

Omdat KOP zich aanpast aan de omstandigheden van haar locaties en projecten hebben we dit in de identiteit terug gebracht. Het logo heeft zoals boven aan de pagina weergegeven een vaste versie. Deze is voor de zakelijke toepassingen altijd hetzelfde. Als KOP echter gebruik maakt van andere media kan het logo groeien en krimpen naar behoefte. Het kan andere vormen aannemen en zodoende zichzelf optimaal geschikt maken voor de drager of locatie van gebruik. Net als KOP zelf.

Iconen

De activiteiten van KOP zijn te omvangrijk om in één beeld te vertalen. Daarom hebben we samen met KOP besloten om de kernactiviteiten in iconen te vatten. Hierdoor is in een oogopslag zichtbaar wat KOP doet en is het ineens een heel simpel verhaal.

iconen-kop

Het logo als patroon

De stijl biedt veel toepassingsmogelijkheden. Het basislogo is bijvoorbeeld ook als patroon te gebruiken. Naast dat dit een esthetisch patroon is om uitingen te verfraaien refereert het ook naar een camouflage patroon. Dit refereert naar de guerilla acties in de openbare ruimte waar KOP bekend om staat

patrooon-kop-logo

Uitingen

 

 

Templates

Er zijn een aantal activiteiten van KOP zoals Meet The Makers en Speeddaten die regelmatig terugkomen. Voor deze twee evenementen hebben we een tweetal templates ontwikkeld zodat KOP dit niet elke keer compleet hoeft te laten ontwerpen maar zelf aan de slag kan met de inhoud. Zodoende kunnen ze snel en kosten efficiënt handelen.

kop-uitingen_template-meet-the-makers-1 kop-uitingen_template-speeddate-1

Website

Naast de huisstijl hebben we ook de website aangepakt. Wat heeft een platform als KOP nodig om online goed vertegenwoordigd te zijn? Zeker nu KOP zich gericht heeft op het nomadisch bestaan is de juiste online presentatie essentieel. Bekijk hem vooral snel op: www.kop.nu

kop-ipad
diagram website kop

De website bestaat uit 3 contentvormen, namelijk Kunstenaar, Project en Product. Samen vormen deze de activiteiten van KOP. Door de verschillende soorten content te combineren ontstaan de verschillende webpagina’s. Hierdoor is het mogelijk om webshop-producten te koppelen aan kunstenaars en projecten. Bezoekers van de website worden hierdoor uitgenodigd om de webshop te bezoeken en meer te weten te komen over de kunstenaars waar KOP een podium voor biedt.

kop-imac-mock